Jacqueline SchoemakerHome

Tekstschrijven en subsidieaanvragen

Artistiek onderzoek

Bio
Vanuit inhoudelijke betrokkenheid

Als tekstschrijver ondersteun ik kunstenaars en culturele organisaties bij het helder op papier krijgen van hun artistieke visie, hun projecten en het bijbehorende beleid. Voor deze makers en organisaties treed ik op als luisterend oor, advocaat van de duivel en strategische sparringpartner. Ik weet wat de betekenis kan zijn van een artistiek of creatief werk, een talentontwikkelingstraject, een maatschappelijk relevant programma. Met aandacht en vanuit inhoudelijke betrokkenheid breng ik structuur aan in een plan en vraag ik door om het concept zo helder mogelijk in beeld te krijgen. De criteria van subsidiefondsen zijn nooit een belemmering om de zeggingskracht van een project of programma optimaal in de verf te zetten.


Multidisciplinaire freelancer

Meestal zijn het theatermakers en podia die een beroep op mij doen, al doet het genre er eigenlijk niet zoveel toe: als multidisciplinaire freelancer in het veld ben ik geboeid door de productie of presentatie van welke kunstvorm of creatief onderzoek dan ook. En door hoe je daar als organisatie een lijn in aanbrengt als dat nodig is. In de afgelopen tien jaar schreef ik succesvolle project- en meerjarenplannen voor tal van organisaties, van gevestigde podia en presentatieplekken tot beginnende kunstenaars en innovatieve productieplatforms.

Daarnaast schrijf ik verslagen van werk- of veranderprocessen, (bestuurs)vergaderingen, kennisbijeenkomsten, debatten e.d., en jaarverslagen, rapportages aan subsidiefondsen, projectvoorstellen van kunstenaars voor programmeurs en andere teksten.

Ik schrijf zowel in het Nederlands als het Engels.


Opdrachtgevers zijn/waren o.a.

George & Eran Producties, Via Rudolphi Producties, Het Houten Huis, Plan d-, Theater De Krakeling, House of Nows, Toneelschuur Producties, Oerol Festival, Festival Cement, Taartrovers Film Festival, Club Classique, Prinses Christina Concours, de Culturele Stelling van Amsterdam, Stadsschouwburg Amsterdam, Zina - Female Economy, Henk Schut (Stichting Artery), Paul Gangloff (Written Records), Eva Line de Boer (Stichting Euphoria), Lotte van den Berg (Third Space), Karlijn Kistemaker (i.s.m. Theater Bellevue), Ilse Oostvogels (i.s.m. Makershuis Tilburg)
Oostvogels (42K) George en Eran (42K)

Cement (631K) Via Rudolphi (33K)
Taartrovers (311K) House of Nouws (160K)
Oerol (85K) HHH (79K)


Met haar scherpe vragen en dramaturgisch inzicht zorgt Jacqueline ervoor dat ik al in een vroeg stadium van het maakproces mijn visie nauwkeurig geformuleerd krijg. Met haar passie voor theater en taal zet zij deze vervolgens op aansprekende wijze op papier. Jacqueline is een schrijver die met levendige taal de verbeelding prikkelt en sluit daarmee goed aan bij mijn taal als theaterregisseur.
Sanne Nouws
Artistiek leider House of Nouws


Jacqueline is in staat om scherp en kritisch deel te nemen aan een gesprek Ún vervolgens een vertaling/weerslag daarvan te maken op papier die veel verder gaat dan zomaar een verslag. Jacqueline weet schijnbaar eenvoudig de essentie te raken in haar teksten. Ze schrijft vanuit een persoonlijke stem, nooit in beleidsjargon of met holle frasen.
Dennis Molendijk
CEO (Creative Executive Office)