Jacqueline SchoemakerHome

Tekstschrijven en subsidieaanvragen

Artistiek onderzoek

Bio
Kunstensector

Ik studeerde Engelse Taal- en Letterkunde en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam, en begon mijn meanderende loopbaan in de kunstensector als communicatiemedewerker en webredacteur bij de Brakke Grond. Later werkte ik bij Theatermakershuis de Queeste als dramaturg en researcher voor de locatievoorstellingen van het gezelschap in en over de ex-mijnstad Genk.

Inmiddels ben ik ruim tien jaar freelance schrijver van project- en beleidsplannen voor tal van culturele organisaties. Ik ben de 'zakelijk schrijver' van George & Eran Producties, werkte met het Taartrovers Kinderfilmfestival aan de intensivering van hun fondsenwerving en schreef mee aan de meerjarenplannen van o.a. Oerol, Via Rudolphi en Toneelschuur Producties.


Wander-research

Daarnaast doe ik onderzoek naar informele publieke ruimte in de context van steeds meer gecontroleerde en vercommercialiseerde stedelijke omgevingen. Ik volgde een tweejarig researchtraject aan de Jan van Eyck Academie met de klinkende naam Traces of Autism: Wander-Research in the Euregion Meuse-Rhine en gaf workshops en lezingen bij o.a. Read My World Festival (Amsterdam), Perdu (Amsterdam), Onomatopee (Eindhoven), Sideways Festival (Brussel), Idensitat (Barcelona), Sonic Acts (Amsterdam), Rietveld Academie (Amsterdam) en het Van Abbemuseum (Eindhoven).

Mijn 'wander-research' doet me ook boeken schrijven, ruimtelijke novelles waarin het lezen van de stad of een ander territorium centraal staat. Ik publiceerde De ongedeelde stad, Het failliet van de Javastraat en Alle dagen tot aan Antwerpen.

Verder organiseer ik de tweemaandelijkse leesgroep van Amsterdam Alternative, een platform voor vrijzinnige urbaniteit.


Redactie

Door elke uitgever waar ik mee samenwerkte voor mijn eigen publicaties werd ik gevraagd om ook de redactie van andere uitgaven op me te nemen. Dit deed ik met veel plezier voor o.a. de Jan van Eyck Academie, Jap Sam Books en Leesmagazijn.